Süs Bitki Yetiştirme

Zencefil Bitki Yetiştiriciliği

Zencefil bitki yetiştiriciliği hem en kolay hem de en eğlenceli işlemlerden bir tanesidir. İsteyenler evlerde dahi çok rahat bir şekilde yetiştirebilir. Saksılarda dahi yetişme imkanı olan bu bitkiler için beş farklı adımı takip etmek yeterli olmaktadır.

Süs Bitki Yetiştirme
Süs Bitki Yetiştirme

5 Adımda Evde Zencefil Yetiştirmek

5 adımda evde zencefil yetiştirmek hem oldukça kolay olacaktır. Hem de organik olmasından ötürü birçok derde deva konumunda öne çıkacaktır. Bunun için aşağıda olan adımlar yeterli olmaktadır.

  1. Zencefilleri koruyucu olan maddelerden tam olarak arındırılmalıdır. Marketlerden alınmış olan zencefillerde koruyucu madde yer alarak reyonlarda bekletilir. Bunlardan arındırmayı başarmak için en az 3 saat önce su içerisine alınmalıdır. Bu sayede daha güçlü çimlenme evresi elde edilmesi için de en az 12 saat suda olması tercih edilir. Su içerisinde bekletilen zencefiller suda kabuğunda olan maddeleri bırakır ve çimlenmek için hücrelerin canlanmasını sağlar.
  2. Saksılar hazır hale getirilmelidir. Zencefillerin suda beklemesinin ardından birkaç eşit parçaya ayrılması gerekir ve dikilecek saksılar hazırlanır. Saksıların delik olması daha verimli büyüme için etkili olmaktadır. Taban kısımlara ortalama olarak 4 parmak yukarı çıkacak kadar toprak dökülür ve topraklar arası boşluk bırakılır. Saksıların boyları ortalama olarak 40 cm ve üstü olmalıdır.
  3. Zencefil yetiştiriciliği sırasında toprağa ekerken çok dikkatli olmak gerekir. Kesilen zencefiller biri birilerinden uzak olacak şekilde yerleştirmesi sağlanır ve köklerin enine büyüyecekleri gözler önüne alınarak ekilmelidir. Çok derinlere gömmemeye özen göstermek hava ve güneş ışınları alması için etkili olmaktadır.
  4. Can su verilmesine dikkat edilmelidir. Ne az ne de fazla olmaması gerekir. İlk verilen su yetişme için oldukça etkili olmaktadır.
  5. Biraz zaman geçmesi ardından tomurcuklanmalar başlar. Bu zencefil dilimlerinin üzerinden ortalama olarak 4 hafta zaman geçmesi gerekir. Ortalama olarak kendilerini belli etmesi ve gözle görülür bir hal alması için 3 ay zaman gereklidir. Büyüme ve tüketim evreleri için 10 ay geçmesi istenilen boyutlarda köklerin güçlenerek hazır hale gelmesi için de etkili bir adım olacaktır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.