Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Menekşe çiçeği evlerde görmeye alışık olduğumuz en yaygın süs bitkileri arasında yer almaktadır. Menekşegiller veya bilimsel adıyla violaceae familyasına bağlı viola cinsini oluşturan bir süs bitkisidir. 400 ila 500 arası türü olduğu düşünülmektedir. Dünyanın birçok yerinde yetişebilme özelliği sayesinde ve dayanıklı oluşuyla da bakımı yaygın olarak yapılmaktadır.
Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Renkli görünümü ve kendine has yaprakları ile yaşam alanlarında en çok tercih edilen süs bitkilerinden olan menekşe, dayanıklı oluşuyla bakımı da kolaydı. Menekşe çiçeğinin bakımı için sulamanın sağlıklı olması adına altlığına bol su konulması önerilir. 15 dakika sonrasında toprak suyu çektikten sonra kalan su dökülür. Üsten su verilirken doğrudan çiçeğe değil toprağa su dökülmesi gerekir. Sıcak yaz aylarında haftada 2, kışın ise haftada 1 defa sulaması önerilir.
Menekşe Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Menekşe yaklaşık 400 – 500 farklı türe sahip bir çiçek türüdür. Rengine, yapraklarına ve genel özelliklerine göre farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Menekşe çiçeğinin çeşitleri arasında en yaygın olanları ise kısaca şunlardır:
- Hercai Menekşe
- Afrika Menekşesi
- Cezayir Menekşesi
- Dağ Menekşesi
- Bardak Menekşesi
Menekşe Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Menekşenin sayısız türünün olması her bir türünün de farklı özelliklere sahip olduğu anlamına gelmektedir. Sarı, pembe, mor veya beyaz gibi birçok farklı renge sahip olabilir. Menekşe çiçeğinin özellikleri ise kısaca şöyle özetlenebilir.
- Uzun ömürlü ve dayanıklıdır,
- Bazı türleri dönemlik yaşayabilir,
- Yaprakları kalp şeklini andırmaktadır,
- Düzensiz ve asimetrik çarpık çiçeklere sahiptir,
- Farklı birçok renkte çiçeğe sahiptir,
- Mavi, sarı, beyaz, pembe ya da çok renkli açan türleri bulunur.
Menekşe Çiçeği Nerede Yetişir?
Menekşe çiçeğinin yetiştiği yer oldukça geniştir. En çok kuzey yarımkürede yetişmektedir. Doğada aydınlık ancak gölgede ve nemli yer alanlarda yetişmektedir. Düzgün bakıldığında bolca çiçek açabilir. Tüm bahar ve yaz döneminde çiçek açabilmektedir. Günümüzde evlerde de en çok tercih edilen süs bitkileri arasında yer almaktadır. 20 – 25° derece oda sıcaklığı ideal olarak görülmektedir. Birden çok saksıya da ayrılabilir.
Ayrıca Bakınız: Gardenya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?